Nieuws uit Nederland

Koninkrijksboot vaart mee tijdens Gay Pride

Een koninkrijksboot vaart vandaag, zaterdag 1 augustus mee tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. De koninkrijksboot is een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland.
De initiatiefnemers willen met de boot op een positieve manier aandacht vragen voor de verschillen tussen Nederland en de Caribische eilanden op het gebied van emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Ze wijzen erop dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk.

Acteur Raymi Sambo vaart mee op de koninkrijksboot, samen met passagiers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Een paar van gelijk geslacht kan wel trouwen in Nederland. Dat wordt erkend in alle delen van het koninkrijk, maar bijbehorende bepalingen als een partnerpensioen is vervolgens niet vanzelfsprekend”, zegt Angelo Tromp van het Arubahuis.

Naast juridische zijn er culture verschillen tussen Nederland en de overzeese koninkrijksdelen, waar volgens Tromp een machocultuur heerst en de sociale controle groot is.

”Macho-mannen kijken neer op homoseksuelen en voelen zich door hen geïntimideerd. Het taboe op homoseksualiteit blijf dan ook een rol spelen in de Cariben”, meent Tromp. ”Ook overheerst in de samenleving nog het idee, mede op basis van religieuze overtuiging, dat homoseksualiteit een ziekte is die eventueel genezen kan worden.”

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo