Taalkwesties

Papiaments: Basis van onze kennis en identiteit

Zaterdag 11 juli 2015 heeft de Stichting Akademia Papiamentu een lezing gehouden met als thema “Basis van ons kennis en identiteit”.

Gedeputeerde Clark Abraham heeft tijdens de opening aangegeven dat papiaments  belangrijk is en niet omdat men hiervoor heeft gekozen.

“Op het moment dat een persoon zich uit doet hij dit in het papiaments en hierdoor ben ik ten zeerste blij dat de stichting deze bijeenkomst heeft georganiseerd gezien dit nodig is niet voor anderen maar voor ons zelf”, aldus Abraham.

Verder heeft de gedeputeerde erop gewezen dat papiaments deel vormt van ons identiteit, ons cultuur en ons leven en voor deze reden is het belangrijk.

De gedeputeerde bracht naar voren dat papiaments de taal is die de drie eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao samen verbindt. Door deze sociaal economische reden en namens de overheid van Bonaire ziet men de waarde dat papiaments zeker haar plek moet krijgen binnen het onderwijs en ontwikkeling van onze gemeenschap gezien wij ons sociaal economisch niet verder kunnen ontwikkelen zonder papiaments.

Ten einde heeft gedeputeerde de heer Clark Abraham meegegeven dat het bestuurscollege een onafhankelijke onderzoek zal laten verrichten om te onderzoeken welke taal geschikter is voor de sociaal economische ontwikkelingen van ons volk.

Deel dit artikel