Economie

Bonaire ondertekend memorandum of understanding met Havenbedrijf Amsterdam

Het bestuurscollege van Bonaire en Havenbedrijf Amsterdam (HBA) hebben een memorandum of understanding (MoU) bereikt. Dit naar aanleiding van een eerdere bespreking op 1 juni 2015. De ondertekening vond plaats op 9 juni 2015 door gezaghebber Rijna en directeur HBA Gert-Jan Nieuwenhuizen.

In grote lijnen staat in de MoU dat Havenbedrijf Amsterdam op korte termijn de nodige ondersteuning zal bieden aan Bonaire voor de reparatie van bestaande havens. Prioriteiten liggen bij de Zuidpier en de ontwikkeling van een vrachthaven. Om het project vorm te geven zal er een stuur- en projectgroep worden opgericht om middels een onderzoek de situatie op Bonaire goed in kaart te brengen. Ook zullen er ingenieurs naar Bonaire komen voor dit onderzoek.

De ondertekening vond plaats onder de aanwezigheid van onder andere gedeputeerde Silberie van Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. ,,Met het aangaan van de memorandum of understanding zijn we als Bonaire opnieuw dichterbij het realiseren van een belangrijke economische ontwikkeling voor het eiland. Het is voor onze economie van belang dat we optimaal gebruik kunnen maken van onze havens. Tevens bestaat er een grote behoefte voor een vrachthaven op Bonaire. Momenteel zijn we onder andere te veel afhankelijk van bijvoorbeeld Curaçao op gebied van transport. Hierdoor worden goederen dan ook duurder voor Bonaire. Een vrachthaven op Bonaire zal een oplossing kunnen bieden’’, aldus gedeputeerde Silberie.

Deel dit artikel